Door Prometheus ontwikkelde API vergemakkelijkt het uitlezen van de tachograaf

Blog

ISO 9001 en ISO 27001 certificering

In de transport is controle op de rij- en rusttijden van chauffeurs van groot belang. Houdt een chauffeur zich niet aan de door de wet gestelde regels, dan loop je als werkgever het risico op fikse boetes. Daarnaast kan onvoldoende rust gevaarlijke situaties opleveren voor een chauffeur. Genoeg redenen om als werkgever optimaal inzicht te willen hebben in rij- en rusttijden. Door een samenwerking tussen Prometheus en TLN Tachoweb is dit nu een stuk gemakkelijker geworden. Hoe dit precies zit? We vertellen je er graag meer over.

Van handmatig naar automatisch

Wat is er dan precies gemakkelijker geworden? “Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van een API (Application Programming Interface)”, vertelt John Hensen, operationeel directeur bij Prometheus. “Gegevens werden voorheen handmatig van de tachograaf overgezet naar een speciaal uitleeskastje en vervolgens naar een computer voor verdere analyse – en dat bij elk voertuig. Je kunt je voorstellen, dat kost een hoop tijd.” Nu is dit anders, gaat Hensen verder: “We hebben een API ontwikkeld waardoor dit proces niet meer handmatig uitgevoerd hoeft te worden. We zorgen ervoor dat gegevens automatisch van de vrachtauto naar TLN Tachoweb worden gestuurd. Dit gebeurt middels een interface waarin gegevens opgevraagd kunnen worden bij Prometheus. Zo bespaar je als onderneming tijd en kosten.”

De ontwikkeling van TLN Tachoweb

Wij vroegen Erik Busser van TLN, een ondernemersorganisatie voor de transport- en logistieksector, hoe TLN Tachoweb is ontwikkeld: “In 2018 zijn we gestart met een onderzoek onder onze leden en het analyseren van data. Ook zijn we op zoek gegaan naar een geschikte leverancier, dit is Tachoweb geworden”. Busser benadrukt dat controle op de rij- en rusttijden en het goed bedienen van de tachograaf van groot belang is: “Hier wordt namelijk op gecontroleerd. Volgens de wetgeving moet er toezicht gehouden worden op wat een chauffeur doet”.

De voordelen van TLN Tachoweb

TLN Tachoweb maakt het verzamelen, uitlezen en analyseren van rust- en rijtijden makkelijk. “Data wordt automatisch gedownload van de tachograaf en doorgestuurd naar Tachoweb. Het downloaden van data wordt gedaan door Prometheus. “Het gaat hier om DDD-bestanden van de tachograaf en de chauffeurskaart”, vertelt Busser. “Deze DDD-bestanden worden direct doorgestuurd naar TLN Tachoweb. Nu dit rechtstreeks kan is efficiëntie toegenomen en de foutgevoeligheid afgenomen. Je bent nu immers niet meer afhankelijk van een extra tussenstation en tool, daardoor is de kans op storingen en het ontbreken van gegevens een stuk kleiner. Alleen in noodgevallen is handmatig downloaden van toepassing”, stelt Busser. “Daarnaast kan de chauffeur direct na de download automatisch een overzicht ontvangen met de overtredingen.”

“Je kunt in Tachoweb ook snel en automatisch rapportages maken. Dan krijg je bijvoorbeeld elke maand automatisch een lijstje van overtredingen van de maand ervoor. Hier kun je dan snel actie op ondernemen.”, vult Busser aan. “Ik vind het een hele makkelijke tool om je gegevens te analyseren. Het is overzichtelijk en je kunt bijvoorbeeld een top 10 van aandachtspunten samenstellen.”

Meer weten over onze softwareoplossingen?

Neem contact op met onze accountmanagers via sales@prometheus.nl. Dan helpen wij je graag verder.

Til uw logistieke operatie naar een hoger plan