Hoe zet je IT in voor een duurzaam logistiek proces?

Blog

Hoe zet je IT in voor een duurzaam logistiek proces?

In steeds meer sectoren is verduurzaming nodig. Waar het in sommige sectoren problemen met zich meebrengt, kan het voor andere sectoren lucratief zijn. Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, het stimuleren van thuiswerken of een actieve rol spelen in afvalrecycling: iedere organisatie pakt verduurzamen op zijn of haar eigen manier aan. 

Ook in de logistieke sector zijn er diverse stappen die je kunt zetten voor een duurzamer logistiek proces. IT is daar een handig hulpmiddel bij. Wij vertellen je graag wat je kunt doen.

Rijstijlanalyse

De rijstijl van de chauffeur heeft meer impact op het milieu dan je misschien denkt! Trek je bijvoorbeeld snel of rustig op? Dat heeft onder andere invloed op de hoeveelheid brandstof die verbruikt wordt. Ook kan een goede rijstijl bijdragen aan minder benodigd onderhoud, minder schade en minder ongelukken. Het analyseren en bijsturen van de rijstijl van de chauffeur is dus niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu!

Loze kilometers

Uren in de file staan en daarmee flink meer uitstoten. Of omrijden omdat de eindbestemming niet te vinden is of vanwege wegwerkzaamheden. De juiste route pakken kan een flink verschil uitmaken voor het aantal te rijden kilometers en de bijbehorende uitstoot die je daarmee produceert.

Deze loze kilometers zijn te voorkomen met een (navigatie-)systeem dat de meest optimale routes berekent en actuele meldingen en updates van o.a. de planner tijdig meldt. In combinatie met een device dat via internet de locatie van assets registreert (zoals bijvoorbeeld containers) en deze meeneemt in de routeplanning.

En wat dacht je van ‘even op en neer’ naar de vestiging omdat je als chauffeur niet de juiste papieren, handboek of instructie bij de hand hebt? Door deze digitaal altijd bij de hand te hebben, bespaar je ook een hoop loze kilometers.

Service op afstand

Voor de veiligheid van je bestuurders is het van belang om de staat van het voertuig in de gaten te houden. Zorg er daarom voor dat de bandenspanning correct is, banden tijdig vervangen worden en de periodieke servicebeurten laat uitvoeren. Zo komen eventuele onderdelen die vervangen moeten worden sneller aan het licht wat de duurzaamheid van je voertuig ten goede doet komen. Een IT-oplossing die remote de status van het voertuig doorgeeft, kan je hier scherp op houden.

Ook het kunnen uitlezen van informatie op afstand, zoals bijvoorbeeld de tachograaf, voorkomt de inzet van extra personeel.

Prometheus-platform

Met de software van Prometheus ben je van alle gemakken voorzien. Je hebt inzicht en invloed op alle facetten die hierboven beschreven staan en essentieel zijn in de dagelijkse operatie. Wel zo prettig voor zowel planner als chauffeur. En uiteindelijk ook voor de klant en het management.

Benieuwd wat ons platform voor jou kan betekenen?

Neem contact op met onze accountmanagers via sales@prometheus.nl. Dan helpen wij je graag verder.

Til uw logistieke operatie naar een hoger plan