Alles uit E-Codrive halen: 5 tips

Maakt uw organisatie al gebruik van Prometheus’ E-Codrive? Enkele voordelen van deze softwareoplossing zijn aantoonbaar minder schades, een lager brandstofverbruik, minder slijtage van onderdelen zoals remmen en een hogere waardering van andere weggebruikers. Maar hoe haal je het meeste uit deze oplossing? We delen 5 tips.

Tip 1: Stel realistische doelstellingen m.b.t. besparing

Het gebruik van E-Codrive kan een brandstofbesparing van 2% tot 7% opleveren. Op een vloot van enkele tientallen voertuigen, scheelt dat al snel een aanzienlijk bedrag op de totale brandstofrekening. Tel daar bovenop een kostenbesparing op onderhoud en reparaties en uw organisatie verdient de investering gemakkelijk terug. Toch is het belangrijk om, bijvoorbeeld samen met de consultant van Prometheus, realistische doelstellingen te bepalen en te toetsen. Rome werd niet in één dag gebouwd, E-Codrive levert niet binnen een dag een weerzinwekkende kostenbesparing op. Zeker wanneer uw chauffeurs het gewend zijn al jarenlang op een bepaalde manier te rijden heeft het doorbreken van bepaalde routines even tijd nodig.

Tip 2: Durf te investeren

In dit geval hebben we het niet over de investering van de aanschaf zelf, maar om de eindgebruiker (lees chauffeur) wegwijs te maken in de software, wat het biedt en wat er van hem of haar verwacht wordt. Laat bijvoorbeeld, net als GP Groot, na de integratie van E-Codrive één of twee mensen van binnen of buiten de organisatie trainingen geven in correct gebruik van de tool. Zo is de hele organisatie in één keer ‘aan boord’ en kunt u direct beginnen met het volledig uitnutten van de software.

Tip 3: Maak er een competitie van

Iedereen wil een winnaar zijn, toch? Behalve de chauffeur laten inzien waarom het houden aan de kaders van E-Codrive belangrijk is, is er nog een mogelijkheid om goed gedrag te stimuleren. Door een intern scorebord bij te houden, bijvoorbeeld, waar iedere maand een winnaar uit komt. Wie rijdt het meest zuinig? Wie bespaart de meeste brandstof? Hoewel dit geen waterdicht systeem is (er wordt tenslotte geen informatie over klanttevredenheid, tijdige aflevering etc. in meegenomen), kan het zeker een extra motivatie vormen. Misschien in combinatie met tip 4?

Tip 4: Beloon goed gedrag

Wanneer uw chauffeurs het belang van E-COdrive zien en hun rijgedrag hierop aanpassen, leidt dat tot een (aanzienlijke) kostenbesparing. Om hun waardering te tonen en gewenst gedrag te stimuleren, zien we klanten een deel van die besparing aan het einde van het jaar aan medewerkers uitkeren. Een win-win situatie, wat ons betreft.

Tip 5: Laat een consultant eens meekijken

Wie langere tijd met eenzelfde programma werkt, is zich niet altijd meer bewust van de volledige mogelijkheden ervan. Een consultant van Prometheus komt graag eens langs om in een uurtje mee te kijken hoe E-Codrive op dit moment binnen uw organisatie ingezet wordt en wat daar nog meer uit te halen is, passend bij uw KPI’s.

Klik hier voor meer informatie over E-Codrive of vraag een demo aan.