Sturen op KPI’s binnen jouw organisatie: 5 tips van John

Key performance indicators, wie kent ze niet? Vrijwel iedere organisatie formuleert ze om het succes van acties te kunnen meten en zo te beoordelen of ze nog op koers liggen als het gaat om de (middel) lange termijndoelen. Maar hoe houd je als planner of transport coördinator grip op deze KPI’s? Operationeel directeur John Hensen geeft tips.

Tip 1: Zorg voor eenduidige KPI’s

Wanneer KPI’s niet op elkaar zijn afgestemd, kan dat leiden tot een conflicterende aansturing van processen door verschillende medewerkers binnen de organisatie. Zo heeft elke planner zijn of haar eigen visie en stuurt de chauffeur vanuit die visie aan. Deze meerduidige aansturing leidt in sommige gevallen tot een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat. Kortom: zorg dat duidelijk is welke doelstellingen voor je transport- en logistiekoperatie cab belang zijn, knip deze waar nodig op in subdoelen en hou KPI’s SMART.

Hulp nodig?

E-PIBI biedt de bedrijven de mogelijkheid om een dashboard met KPI’s samen te stellen, om deze vervolgens eenduidig uit te dragen binnen de organisatie. Zo beschikken alle medewerkers over dezelfde informatie. De business consultants van Prometheus helpen graag bij het samenstellen van zo’n dashboard. Onze expertise helpt organisaties te komen tot een optimaal inzicht in de performance van medewerkers.

Tip 2: Denk goed na voordat je begint.

Wie is de gebruiker van het dashboard? Welke informatie is voor hem/haar relevant? Welke besluiten moet de gebruiker aan de hand van getoonde informatie kunnen nemen? En welke data is hiervoor nodig? Allemaal zaken om over na te denken voor je een dashboard ontwikkelt. Maar staat het dashboard eenmaal, dan levert deze snel na de eerste ontwikkeling al resultaat op.

Tip 3: Houd het eenvoudig

De afgelopen jaren hebben we de nodige dashboards voorbij zien komen die visueel ontzettend goed in elkaar zitten, maar door de hoeveelheid aan getoonde informatie niet voldoende bruikbaar is voor de planner. Een goed dashboard toont alleen díe informatie die voor de gebruiker van belang is. Overige informatie zorgt alleen maar voor ruis. Dat betekent dat er dus meerdere dashboards ontwikkeld moeten worden voor de planner, het management, et cetera. Naast het selecteren van de juiste data, is natuurlijk ook het gebruik van de juiste tools van belang.

Hulp nodig?

Onze softwareoplossingen bieden op zichzelf al veel inzichten. Zo toont E-Fleet de planner inzicht in de locaties van voertuigen, ETA’s en naleving van de rijtijdenwet. Maak dus zeker gebruik van de diensten die al bestaan.

Tip 4: Laat een expert je helpen bij het verzamelen van de juiste data binnen de BI-tool

Onjuiste interpretatie van data zal vanzelfsprekend leiden tot beoordeling van die data in een onjuiste of incompetente context. Je hebt dan niet de juiste informatie om de juiste besluiten te nemen. Datamodellen waarin de data is opgeslagen kunnen complex zijn en zo een valkuil vormen voor de BI-specialist. Om de datacollectie te vereenvoudigen hebben we binnen E-PIBI vast de belangrijkste databronnen samengevoegd.

Hulp nodig?

De business consultants van Prometheus maken je graag wegwijs in het op de juiste wijze interpreteren van verzamelde data. Ook voor ondersteuning bij het leggen van de juiste koppeling en het aantrekkelijk presenteren van informatie die uit data verkregen is, ben je bij hun aan het juiste adres.

Tip 5: Durf te doen!

Deze laatste tip lijkt in eerste instantie misschien haaks te staan op tip 2. Maar hoewel een goede voorbereiding zeker belangrijk is, moet je uiteindelijk ook gewoon tot actie durven overgaan en doen! Verplaats je focus van het whiteboard naar een dashboard. Het is een kwestie van trial and error. Optimaliseren kan tenslotte alleen vanuit een startpunt. Beheer, nieuwe inzichten en nieuwe wensen leiden vanzelf tot de nodige aanpassingen (en dus uitdagingen!)

Hulp nodig?

Een brede kennis van de BI-software binnen de organisatie is van groot belang om de continuïteit van het dashboard te borgen. Stimuleer daarom medewerkers om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden, of sluit waar nodig een leverancier aan. Voor een snelle en vakkundige aanpak, ben je bij Prometheus Informatics aan het juiste adres.

Heb je hulpvragen of wil je advies voor jouw organisatie?